headershadow

Page content

Krediet

Er verschillende mogelijkheden als u geld wilt lenen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. De meest voorkomende en veelgevraagde vormen van krediet zijn het Doorlopend Krediet en het WOZ-krediet. Hieronder staat beknopte informatie over de meest voorkomende kredietvormen:

Doorlopend Krediet

Een zeer flexibele manier van lenen is het doorlopend krediet. Deze leenvorm is uitermate geschikt voor mensen die voorziene en onvoorziene pieken in hun uitgaven willen opvangen. Van tevoren worden een kredietlimiet en een termijnbedrag met u afgesproken. Tot de afgesproken kredietlimiet kunt u onbeperkt geld opnemen. Zo hebt u altijd een financiële reserve. Bovendien kunt u ook eens iets meer aflossen als u dat beter uitkomt, zonder boete! Vaak krijgt u bij een doorlopend krediet een pinpas waarmee kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week, geld opnemen bij geldautomaten.

Persoonlijke Lening

Een persoonlijke lening is een kredietvorm waarbij u maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing betaalt over een vooraf afgesproken looptijd. U kunt dus een bedrag lenen, dat u in 6 tot 120 maanden terugbetaalt. Een persoonlijke lening is een niet doorlopend krediet en moet in principe vóór uw 68e levensjaar worden beëindigd. Langere looptijden - tot 180 maanden - zijn ook mogelijk. Dit kan nuttig zijn bij een verbouwing, een stacaravan of een boot.

WOZ-krediet

De WOZ-waarde van uw huis kunt u gebruiken om een krediet af te sluiten. Als de WOZ-waarde hoger is dan de hoogte van uw hypotheek, dan kunt u deze overwaarde verzilveren met het WOZ-krediet. U profiteert dan ook nog eens van een zeer scherpe rente! U hoeft daarvoor niet naar de notaris en u hoeft óók geen taxatiekosten te betalen. Verder is het niet noodzakelijk het geld aan uw woning te besteden. Het WOZ-krediet is een variant van het doorlopend krediet. U mag dus tot de afgesproken limiet onbeperkt geld opnemen. Het bedrag dat u hebt afgelost, kunt u weer opnemen tot aan uw limiet. Op die manier hebt u altijd geld achter de hand.

Rentetarief

Het rentetarief dat u betaalt, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Denk hierbij aan uw inkomsten en vaste lasten.

Effectieve rente op jaarbasis

De prijs van een krediet wordt ook wel ‘de effectieve rente op jaarbasis' genoemd. Hierin zijn alle kosten van het krediet verwerkt.

Fiscale aspecten

Sinds het belastingstelsel 2001 is de betaalde rente op schulden niet aftrekbaar. Alleen leningen ter verwerving, onderhoud of verbetering van uw woning, mits deze dient als hoofdverblijf, vormen hier een uitzondering op.
In belasting box 3 wordt wel de hoogte van uw schulden meegenomen in de bepaling van uw vermogen. Het vermogen is hierbij het verschil tussen uw bezittingen en uw schulden.

Lenen is gemakkelijk, maar kost ook geld. U betaalt namelijk naast de aflossing ook rente. En juist die rente kan een lening tot een last maken Het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieders beloopt soms meer dan tien procent. Een lening van 10.000 euro kan daardoor bij de ene aanbieder duizenden euro’s meer kosten dan bij de ander. Het is daarom verstandig de verschillende aanbieders en leenvormen op tarieven én voorwaarden te vergelijken.

Voor meer informatie, advies, second opinion en/of een afspraak:

Contact knop_website_v2

Afspraak maken knop_website_v2