headershadow

Page content

Hypotheek

In de hypotheekwereld is de laatste tijd erg veel veranderd. Een aantal van deze veranderingen is hieronder weergegeven:

Maximale hypotheek afhankelijk van waarde woning

U kunt in 2014 een hypotheek afsluiten tot 104% van de waarde van uw koophuis (inclusief 2% overdrachtsbelasting). Dit heet de Loan-to-Value. Loan-to-Value is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis.

2018: maximaal hypotheekbedrag 100% waarde huis

Tot 2018 verlaagt de overheid de Loan-to-Value stapsgewijs naar 100% (inclusief overdrachtsbelasting). Dit betekent dat u vanaf 2018 geen hogere hypotheek meer kan krijgen dan de waarde van het koophuis. De overheid doet dit stapsgewijs om starters tegemoet te komen en huizenkopers tijd te geven om te sparen.

Een hogere lening tot een Loan-to-Value van 106% blijft wel mogelijk bij energiebesparende investeringen. Zoals dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren en zonneboilers.

Hypotheekrenteaftrek alleen bij volledige aflossing

Sinds 1 januari 2013 krijgt u alleen hypotheekrenteaftrek als u uw hypotheek in de looptijd volledig en tenminste annuïtair aflost. Dat betekent dat u elke maand een vast bedrag aflost dat bestaat uit rente en aflossing. De regel geldt alleen voor nieuwe hypotheken en dus niet voor bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken. De aflosperiode met renteaftrek blijft 30 jaar.

Zoals aangegeven wordt een hypotheek doorgaans voor dertig jaar afgesloten. Zodra een hypotheek eenmaal is afgesloten, wordt er vrijwel geen aandacht meer aan geschonken. Toch is het van belang om dit juist wel te doen. Vooral wanneer u een nieuwe rentevastperiode moet kiezen.  Daarbij zijn veranderingen in uw gezinssituatie, stijgende of dalende (hypotheek)rente en fiscale wijzigingen wel momenten waarop uw hypotheek aandacht vraagt. Niet alleen de veranderingen op korte, maar ook op lange termijn, zoals bijvoorbeeld vanaf het ingaan van uw pensioen, wilt u graag zekerheid over de betaalbaarheid van uw hypotheek.
 

Voor meer informatie, advies, second opinion en/of een afspraak:

Contact knop_website_v2

Afspraak maken knop_website_v2